Selasa, 16 Januari 2018

Cara membuat kek pisang blend moist gebu

Assalamualikum,

   hai guys, jumpa lagi dengan artikel saya saat ini aku akan membagikan cara membuat kek pisang  blend moist gebu semoga bermanfaat bagi pembaca. 



Kek Pisang Blend Moist Gebu Sedap

Bahan-bahan
2 gelas tepung gandum
1 sendok teh baking powder
1 sendok teh soda bikarbonat
**ayak semua dan satukan**
4 biji pisang berangan (kalau tidak ada, gantikan dengan pisang emas dalam 7-8 biji)
1 gelas minyak
1 gelas gula (kalu lebih sedap separuh gula putih, separuh gula jawa)
3 biji telur
** blend semua**
Cara penyediannya
1-. Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.
2-. Kaup balik tepung dan bahan blender hingga tercampur.
3-. Alaskan loyang dengan kertas minyak. Tuangkan adonan dan bakar pada suhu 170c selama 1jam atau sehingga kek masak. Cucuk tengah dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak) . Kalau kukus, dalam 45 minit.
4-. tunggu hingga dingin dan siap dihidangkan…
Demikian aritikel yang saya bagikan tentang cara membuat kek pisang blend mist gebu, semoga dapat memberikan pengaruh positif bagi semua pembaca. Jika ada kata-kata yang kurang mengenakan di hati kalian, saya mohon maaf. Cukup sekian terima kasih!! Jumpa lagi di artikelku selanjutnya

Tidak ada komentar:

Posting Komentar